0

Празна

Поръчай

Защо Варна ухае на липа?

Юни е месецът на липовия аромат по варненските улици. Упойващата миризма е навсякъде - в Морската градина, в малките паркове, на всеки ъгъл и под всеки прозорец
"Днес Варна ухае на липа, но малцина знаят кому да благодарят за омайващия аромат във въздуха", написа варненката Антония Петрова в групата във фейсбук "Варна може да защити морската си градина".

Тя разказва, че през 1894 г. по молба на варненската община известният археолог, който живее и работи във Варна, Карел Шкорпил, отправя покана към Антон Новак - паркостроител, прославил се с изграждането на дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Новак приема присърце възложената му задача и година по-късно вече е във Варна, назначен за управител на градината, към която се насочват средства. Те му позволяват през 1896 г. да започне огромната и трудна работа по подбирането и набавянето на подходяща дървесна растителност. Заедно с работниците Новак обикаля "Узун кум" -Златни пясъци", местността "Хачуката", "Лонгоза", та чак до Странджа планина.

"По това време нямаше на разположение нито общински, нито държавни и други разсадници" - пише той. Набавянето на хилядите дръвчета от тези източници и засаждането им продължава повече от 10-15 години. Работи се с пет вида дървета: бряст, копривка, липа, конски кестен и ясен, донесени с каруци, като голяма част от тях Новак облагородява сам. 

Вода за поливане на новопосадените дръвчета се пренася с бъчви от близки до градината чешми. Дръвче по дръвче са подбирани и вадени от горите около Варна и Странджа сегашните красиви гиганти в Морската градина.

Пренасяни са на гръб, с каруци и гемии, за да се засадят в парка. Успешно се оказва и пътуването му с керван от биволски каруци из Средиземноморието, откъдето донася редки и красиви дървета, които и днес са гордост за градския парк. 

Малко варненци знаят, че напролет, когато липите по главните улици на Варна, в Морската градина, около Адвокатската градинка и по други места цъфнат и заухаят, дължат това на Антон Новак, който ги е пренесъл от Джанавара и Арап-чешме и лично засадил по тези улици, обяснява 
сподели TWEET PINIT Google ИМЕЙЛ

25-Apr-2024 © Панталони Клинове Блузи с къс и дълъг Ръкав Всички права запазени